:P

:P

:P

:P

:P

:P

:P

:P

:P

:P

:P

:P

:P

:P


Пријавите се на нашу Е-маилинг листу и примајте обавештења о клубу и актуелностимаУкупно 360  

Данас   19  

Јуче   9


Дневна временска прогноза за градове подно планине Јухор

 
 

Извештаји

 

Putopis sa Šar Planine


20.0.2009
Успон на Ртањ (Шиљак 1560м)

Двадесетог септембра ,2009 године , двадесет планинара РУНОЛИСТА кренуло је пут Ртња са намером да се испење на Шиљак , највиши врх ове лепотице источне Србије.Након доласка у насеље Ртањ , кренуло се пут врха , јужном страном.Иначе , у доласки ,скоро цео Ртањ се видео , једино је сами врх изгледао као чардак ни на небу ни на земљи,у облацима.Када смо кренули на врх ,он се открио,али при изласку на чистину , где почињу серпентине , облаци су се опет нанели на врх.Направљена је краћа пауза а потом се серпентинама кренуло.Петнаест серпентина и ето нас на врху , помислили су многи ,којима је ово први успон на ову планину.Ипак група је била компактна те је темпо био уједначен и релативно брзо се стигло на врх.На самом врху јак ветар , а прелепи поглед је трајао свега пар минута јер сусе облаци поново нанели.Ипак радост и задовољство нису изостали.Уследило је сликање као и заједнички оброк на самом врху.На врх је изашло свих 20 чланова Рунолиста. А и тај оброк није дуго трајао.Боравак у облаку је многима изазвао осећај хладноће.Уписасмо се у књигу која је на самом врху (кад ли ће неко да постави и печат и када неко неће да га украде!!!) и кренусмо пут насеља.За успон је требало 2 сата и тридесет минута , а за силазак много више јер се време нагло побољшало и прављене су чешће паузе у којима смо истински уживали.


Да не заборавим.У току овог похода , имали смо верне честаче.Наиме , ради се о чопору од 8 паса који су верно испратили и успон и силазак , а сав органски и неоргански отпад су скупљали невероватном брзином.


Како нам је било на овом успону можете погледати овде.


Петровдански Поход на Јухорску Трансверзалу 2010.

9.7.2010 – Већ у поподневним сатима је отпочео долазак група планинара из других градова (Ниш, Београд, Нови Сад, Горњи Милановац...). Чланови планинарског клуба Рунолист су се потрудили да највљенима обезбеде смештај и стално су били у контакту са пристиглима.

10.7.2010 – По плану и програму аутобус за Својново је требао да крене у 06:30, али је било кашњења од 10 минута. Ипак, стигло се у Својново где су већ пристигле поједине групе. Такође, било је и кашњења око отварања акције али оно није било дуже од 10 минута. У 08:10 је акција званично отворена пред 184 планинара из 15 планинарских друштава.
1. ОПСД Драган Рад. Зајечар 20
2. ПСД Рудник Г. Милановац 5
3. ПД Калафат Ниш 2
4. ПД Птт Београд 3
5. ПЕК Гора Крагујевац 5
6 ПСД Железничар Нови Сад 4
7. ПСД Јаворак Параћин 5
8. ПД Вукан Пожаревац 20
9.ПК Челик Смедерево 21
10. ПД Жежељ Крагујевац 40
11. ПД Бељаница Свилајнац 2
12. ПСД Копаоник Лепосавић 2
13. ПД Љуктен Трстеник 4
14. ПСД Медицинар Смедерево 2
15. ПК Рунолист Јагодина 45
УКУПНО: 184


Првог дана акције стаза је водила из манастира Св. Никола, у Својнову, преко Живиног погледа одакле су се пружали погледи на меандре Мораве, Малиник, Бељаницу, Ртањ...Након погледа стигло се до превоја Змајевица (660мнВ), где је направљена дужа пауза. У току паузе група се поделила на ону која је ишла на мали и велики Ветрен (прва група) и на ону која је отишла до шумарског дома на Змајевици (њих двадесетак). Сви који су кренули на Велики Ветрен (774мнВ) су и изашли. На врху је одржан краћи говор и свечано је постављена уписна књига са печатом врха и трансверзале, као и уписна књига, што је изазвало радовање свих присутних. По силаску са врха, групе су се опет спојиле на Змајевици (650мнВ) и кренуло се на Буковицу (686мнВ). Траса која је водила од Змајевице преко врха Буковица, видиковца Јелењак, па до села Беочић је први пут организовано пређена, а учесници трансверзале су били први планинари који су је прешли.Од Буковице је уживање било све веће јер је стаза водила ливадама и пропланцима са којих је био изузетан поглед. Највећа радост је била на Јелењаку, одакле се видела цела стаза којом смо пешачили тог дана. Након Јелењака је уследио мало стрмији спуст до села Беочић где су нас чекали аутобуси.Након окрепљења у Беочићу, планинари су превежени до манастира Ивковић. У Ивковићу је послужен посан пасуљ свим учесницима и додељене су захвалнице друштвима са пригодним поклонима.
Први дан - дужина стазе 22км
Успон 560 м
Спуст 570 м
Просек ходања 4,1км/час

11.7.2010
Другог дана акције стаза је била дуга 21,2 километара, а кренуло се од манастира Ивковић где су претходне вечери , учесници акције ноћили (или у шаторима, или у манастирском дому). Стаза је водила до Бакарног кладенца, а потом и до Николиног кладенца. На Николином кладенцу је направљена дужа пауза, како би се учесници снабдели водом.Следећа тачка је била Добра Вода, чувено одмаралиште локалних мештана. Обзиром да је тај део Јухора излетнички уређен ту је била пауза за ручак а потом је уследио спуст до села Драгошевац, низ Црну Грачу. У селу Драгошевац су подељена признања трансверзале учесницима који су за оба дана акције обишли све контролне тачке.

У оба дана пешачења на стази није било проблема.
Други дан – дужина стазе 21,2 км
Успон 480 м
Спуст 490 м

Први дан

184 планинара

15 драуштава

22 километара

6 контролних тачака

Други дан

22 планинара

6 друштава

21,2 километара

3 контролне тачке

Организацију помогли:
Јагодински спортски савез
Друштво за спорт и рекреацију инвалида
Локална самоуправа
Геронтолошки центар
Месна заједница Ивковачки прњавор

Списак Учешћа 2010 Година

Списак Учешћа 2008 - 2009

 
 


Клуб Спонзора


Банери


Posetite Našu Grupu na Facebook-u !Sva prava zadržana Agencija Autentik